A bőr öregedésének belső tényezői – Hogyan tápláljuk a bőrt belülről?
A bőr öregedésének lassításáért saját magunk, akár belsőleg is sokat tehetünk! Kíváncsi vagy, hogy egy tudatosan kialakított arcápolási rutin, egészségesebb életmód hogyan tarthatja fiatalosabban a bőrödet is? Akkor térjünk is rá a konkrétumokra! A bőr rugalmasságának és feszességének megőrzéséhez a következőkre érdemes figyelni:
Tudatosan több antioxidánst fogyasszunk! A bőr öregedésének egyik fő oka az oxidatív stressz, amelyet a szabadgyökök idéznek elő. Az antioxidánsokban gazdag ételek, például a bogyós gyümölcsök, arónia, acerola, zöld teák, sötétzöld leveles zöldségek és az avokádó fogyasztása segíthet a szabadgyökök semlegesítésében és a bőr védelmében. Az említett antioxidáns forrásokat nem véletlenül alkalmazzuk tehát kifejezetten nagy arányban a kozmetikumainkban, külső használatra is!
Egyszerű lépésekkel is serkenthetjük a kollagén és hialuronsav termelését! Az életkor előrehaladtával a bőr kollagén- és hialuronsav-termelése csökken. Ezért 30-35 éves kor között már el kell kezdeni a felsorolt külső-belső bőrtáplálást! Javasljuk a C-vitaminban gazdag ételek (például citrusfélék, naspolya, paprika) rendszeres fogyasztását, mert támogatják a kollagénszintézist. Ezenkívül az omega-3 zsírsavak (pl. lenmag, dió) szintén hozzájárulnak a bőr hidratáltságához és rugalmasságához.
Tudjuk, de csináljuk-e? Vízfogyasztás! A hidratáltság belső fenntartása kulcsfontosságú a bőr feszességének megőrzésében. Törekedjünk napi 2-3 liter tiszta víz fogyasztására, amely segíti a bőrsejtek megújulását, bár önmagában nem elegendő!