Klímaváltozás kihatása a rovarokra!


Talán hallottátok, hogy Kínában a méhek helyett már emberek és gépek végzik a növények „beporzását”, a helyzet azonban a klímaváltozás és más okok miatt hazánkban is egyre rosszabb!


Bojtos Ferenc, a Csemete Természet és Környezetvédelmi Egyesület munkatársa úgy fogalmazott: Csongrád megye bizonyos területein a beporzó rovarok nyolcvan százaléka eltűnt. A szúnyogok és a mezőgazdasági kártevők elleni harc erről éppúgy tehet, mint az a jelenség, hogy a vadvirágos rétek helyét jórészt szántók vagy mesterséges parkok vették át.


Nézzük meg, hogy mit tehetünk mi?

Egyrészt csak azzal, hogy klímatudatos életmódot folytatunk, tudatosan használjuk a természet erőforrásait, sokat teszünk a rovarok érdekében is. Fontos cél, hogy minél több természetközeli felületet tudjanak kialakítani, például a vadvirágos rétet vissza tudják csempészni környezetünkbe. Ezt bárki megteheti az otthonában is, ha kertje egy részében csak virágzás után kaszálja le a füvet, és hagyja, többféle, a legelőkön is megtalálható nektárt és virágport adó mezei virág táplálhassa a méheket és beporozó rovarokat. Helyezzünk ki rovarházakat! Sokan félnek a rovarmenedékek kihelyezésétől, pedig teljesen ártalmatlanok, valójában hihetetlenül hasznos élőlényeknek biztosíthatunk otthont. Nemzetközi jópélda, hogy Hollandiában méhbarát menedékké alakítottak 316 buszmegállót.


A zöldtetős, virágzó buszmegállók élelmet biztosítanak a veszélyeztetett méhpopuláció számára és a városképet is hangulatosabbá teszik.


Így néznek ki: