AZ ANTIOXIDÁNSOK SZEREPE A BŐRÜNK TERMÉSZETES VÉDELMÉBEN I.

A tudomány mai állása szerint a szervezetünk általános öregedési folyamatainak rendkívül bonyolult és összetett biológiai mechanizmusainak beindításáért (beleértve a bőrünk öregedését is) nagymértékben az oxidánsok elfogyása a bőrben, azaz a szabadgyökét lekötő anyagok hiánya a felelős. De, mik is azok a szabadgyökök? A szervezet energiatermelő folyamataiban képződő oxigéntartalmú vegyületek, amelyek a normál anyagcsere részei. Az oxigén nélkül nincs élet (legalábbis a Földön), hiszen a szervezet minden sejtje oxigént használ fel az energiatermelésre. Ugyanakkor az oxigénvegyületek bizonyos formái az élő szervezetekre gyakorolt káros hatásaikról is nevezetesek, mint például esetünkben a szabadgyökök.      

A biokémiai folyamatokban normál körülmények között is keletkeznek szabadgyökök, mint azt olvashatták. Ennek oka a „kémiájukban” keresendő. A testünket felépítő vegyületek normál körülmények között egyensúlyi állapotban vannak, azonos mennyiségű ellentétes töltésű protonból és elektronból felépülve. Ezt az idilli állapotot bomlasztják fel a szabadgyökök, annak okán, hogy ők maguk igen ingatagok, mivel egy elektronjuk hiányzik (az atomok külső elektronhéján párosítatlan elektron található). Emiatt nagyon könnyen lép kémiai reakcióba más vegyületekkel, esetünkben a test sejtjeivel, azok károsodását erősebb eloxidálását okozva. Itt lépnek be a képbe az antioxidánsok (szabadgyökfogók), amelyek saját elektronjaikat feláldozva semlegesítik a szabadgyököket. A probléma abból adódik, ha valamilyen okból túl nagy mennyiségben termel a szervezet szabadgyököket, illetve kerül a külső környezetből a szervezetbe és azt kellő antioxidáns mennyiség híján nem képes közömbösíteni. Ezt a folyamatot nevezzük oxidatív stressznek, ami rendkívül káros hatású az élő szervezet, a test egészére nézve. Hiszen korai öregedést, gyulladást, krónikus betegségeket indíthatnak el, végső soron akár rosszindulatú daganatokat, rákot okozva az emberi szervezetben.

Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy a szabadgyökök bizonyos biológiai folyamatokhoz nélkülözhetetlenek, az immunrendszerünk is termeli a kórokozók elleni védelemben. Tehát nem csak káros hatással rendelkeznek.

A kellő természetes bőrvédelemhez nélkülözhetetlen antioxidánsok tárházát tartalmazzák az alábbi BIOLA cég által gyártott natúr- és biokozmetikumaink:

Az érett bőr hidratációját elősegítő, bőrtápláló arckrém. Biológiailag értékes gránátalma és szőlőmag olajokat, a környezeti ártalmakból származó szabadgyökök lekötődését elősegítő antioxidáns spárga kivonatot és A-vitamint tartalmaz. A bíbor kasvirág kivonata,a hidratációt és bőrregenerációt támogató aszús szőlőlé és a alpesi csukóka kivonata a száraz, érett bőr komplex ápolásáról gondoskodnak.

Gyorsan felszívódó arckrém, amely a bőr rugalmasságát és hidratáltságát tartósan javító bioaktív, az újrastrukturálódást támogató növényi kivonatokkal készül. Értékes bőrtápláló olajokat és ráncfeltöltő hatású hyaluronsavat is tartalmaz. Az antioxidáns erőről gondoskodnak a C- és az E-vitamin, a zöld tea, a goji bogyó, a bíbor kasvirág, a hibiszkusz és a ginseng kivonatai.