Talán már nem is annyira lepődtünk meg azon, hogy szinte egyik napról a másikra belecsöppentünk a nyárba, a szeszélyes, esős napokat mindenféle kellemes átmenet nélkül forró-napsütéses időszak követte. A biokozmetikumok hazai szakértőjeként a nyári hónapokban az a mi feladatunk, hogy nagyító alá vegyük a természetes fényvédelem és a bőrt ápoló, regeneráló napozás utáni bőrhidratálás témakörét! Nézzük meg Dr. Gyovai Violával, hogy mit érdemes tudnunk fogyasztóként a nyári évszakhoz illő bőrápolásról.

A napfénynek számos pozitív hatása ismert az emberi szervezetre. Az egyik legjobb dolog, amit tehetünk az az, hogy a tavaszi napokon előkészítjük bőrünket fokozatos hozzászoktatással az intenzívebb napsütésre. Ha ezt nem tesszük meg, akkor az ózonréteg elvékonyodása miatt rendkívül elővigyázatosnak kell lennünk a napozással és minden esetben védenünk kell magunkat naptejjel - egész évben, hiszen az UV- sugárzás nem csak nyáron jelenthet veszélyt.


Milyen naptejet használjunk?

A naptejek összetevőik alapján két kategóriába sorolhatóak! Vannak a fizikai fényvédők (mi a BIOLÁ-nál kizárólag ezekben utazunk) és vannak a vegyi szemlélettel formulázott, kémiai fényvédők (a kozmetikai márkák többsége ilyen). Kezdjük az az utóbbi kategóriával! 


A kémiai fényvédők árnyoldala – amiről általában nem beszélnek…

A kémiai fényvédők nem a bőr felszínén fejtik ki a hatásukat, hanem a bőrbe beszívódva elnyelik az UV-sugarakat. A tapasztalatok alapján a sokrétű szintetikus anyag, a bőrbe felszívódó (!) kémiai összetevők miatt használatuk során gyakrabban fordulhatnak elő kellemetlen bőrtünetekkel járó allergiás reakciók. 

Termékfejlesztő csapatunk felhívja a figyelmet arra, hogy a gyerekeknél és érzékenybőrű felnőtteknél nem ajánlott a kémiai fényvédők használata, továbbá mindig kell várni legalább húsz percet felkenés után, hogy a védelmet kifejtsék. A vegyi szemlélettel formulázott kémai fényvédők kapcsán több hitelt érdemlő kutatás is zajlott, melyek alapján érdemes rendkívül körültekintőnek lennünk a nem természetes naptejekkel. Sok kérdés felmerülhet bennünk ezek után, most nézzük meg, hogy mégis mit kenünk magunkra akkor, amikor kommersz naptejeket használunk.


A következő kémiai anyagok szoktak a leggyakrabban előfordulni a vegyi szemlélettel formulázott fényvédőkben:

Oxibenzon

Avobenzon

Oktokrilén

Homosalate

Biológusként is azt javaslom, hogy érdemes ezeket kerülni, ugyanis az amerikai gyógyszerügyi hatóság (FDA) klinikai teszttel is bizonyította, hogy az avobenzon, oxibenzon, oktokrilén, és a mexoril SX – napokkal a használat után is kimutathatóak a vérben. Az oxibezon pedig az állatkísérletek szerint negatív hatással lehet a hormonháztartásra is. 

A kémiai fényvédők molekulái „széttörnek” a napfény hatására, nagy energiájú szabadgyökökké alakulhatnak és ezek „kimerítikhetik” a bőr antioxidáns-kapacitását. Ezáltal az ún. bőröregedési folyamatok felgyorsulhatnak. 

Habár a kémiai fényvédők nem hagynak nyomot a bőrön és a fizikai fényvédőkhöz képest picit tovább is tart a védelmük, az ismert információk miatt mindenképpen megfontoltan szabad csak kémiai fényvédőt vásárolni főleg a gyerekek és érzékeny bőrűek részére. 


A BIOLA fejlesztőcsapata a kezdetek óta minden esetben kerüli a kockázatosabb kozmetikai összetevőket, ennek alapján bátran állítjuk, hogy az általunk gyártott fényvédők egyikében sincs oda nem illő vegyi összetevő! Sőt, kifejezetten úgy alkottuk meg őket, hogy komplexen védenek, ápolnak és regenerálják is a bőrt a szépítő, nyugtató növényi hatóanyagoknak köszönhetően! Ezzel át is evezünk a természetes, biztonságos fényvédelem témakörére.


A fizikai fényvédők használata biztonságos és egyszerű!

Az általunk forgalmazott naptejek mindegyike ebbe a kategóriába tartozik, tehát fizikai, ásványi pigmentekkel azonnal kifejtik a hatásukat, a bőr felszínén csücsülnek, tükörként verik vissza az UVA/UVB sugárzást, azaz nem szívódnak fel a bőrben! Fontos, hogy teljeskörű védelemre terveztük fényvédőinket: az UV-A és az UV-B sugárzás ellen is védelmet nyújtanak. Az egyik gyakori tévhit, amit az előbb tisztáztunk, hogy a fizikai fényvédők nem védenek "rendesen" - a BIOLA fényvédőinek hatékonyságát és megbízhatóságát bőrgyógyászati tesztek is igazolják! A másik szintén téves információ, hogy a fizikai fényvédő azonnal lemosódik a vízben!

A BIOLA vízlepergető fényvédőit úgy terveztük meg, hogy felkenés után a vízben úszva, játszva is 2-3 órán keresztül biztonságosan a napon lehetünk - utána ismételni kell. A kifejezetten igényes összetételnek köszönhetően nem irritálnak, sőt a biodinamikus fényvédőnkben lévő cink-oxid még jótékonyan hathat a gyulladt, pattanásos bőrre! Sőt, BB krémként még korrigálják a bőr színegyenetlenségeit, azaz számos vásárló tapasztalata alapján még alapozóként is beváltak, mivel vas-oxiddal, céklalével, fekete málnalével színezettek is, így nem hagynak fehér, púderes réteget a bőrön.

Legyünk őszinték, a fizikai fényvédőknek is vannak hátrányai, de kellő körültekintéssel orvosolható az, hogy habár felkenés után azonnal védenek, de  többségük nem vízálló, így gyorsabban lekopnak, rendszeresen újra kell krémezni a védendő bőrfelületet. A másik nem kedvelt tulajdonságuk, hogy púderes réteget hagynak maguk után, de könnyen kimosható bármilyen textilből a világos és a sötétebb árnyalatú fényvédőnk is. Majdnem elfelejtettük megemlíteni! A teljesen fehér bőrre a világosabb, a naphoz szokott bőrre a sötétebb árnyalatú fényvédőket tervezett a BIOLA fejlesztőcsapata. 

Extra tipp a fényvédőinkhez: soha ne száraz bőrre kend fel, hanem kevés bio testápolóval vagy nedves bőrre használd. Az erősebb, gondosabb védelmet igénylő arc, dekoltázs, vállak területén mindenképpen érdemes az első napozásokhoz fizikai fényvédelmet biztosító, ásványi pigmentes fényvédőket alkalmazni! 


A faktorszám, a titokzatos SPF

Több különböző SPF-számmal ellátott termékeket találunk a boltokban. Ez a szám azt jelzi, hogy az adott napvédő használatával hányszorosára nő az az idő, amit a bőrünk alapállapotban képes a napon tölteni úgy, hogy nem ég le  - ez egy nagyon fehérbőrű embernél 9-10, de a naphoz szokott bőr is 30-40 percig képes az önvédelemre az UV sugárzással szemben. Fontos, hogy extrém magas UV sugárzás esetén gyengül, körülbelül ötödölődik az SPF száma bármelyik naptejnek. Mi a megoldás, ha 6 feletti az UV sugárzás? Dél környékén még bio fényvédővel bekenve is maximum 15 percig legyünk a napon, és extrém UV sugárzás esetén többször is ismételni kell a bőrünk benaptejezését! A gyerekek bőre különösen érzékeny, ezért részükre érdemes magas faktorszámú fényvédőt választani. Számukra rendszerint 30 vagy 50-es SPF számú a legjobb választás. Webshopunkban számos valóban természetes összetételű, bőrgyógyászatilag tesztelt napvédőt és napozás után is használható natúr bőrtápláló krémet találsz, válaszd a te bőrödhöz illőt! A BIOLA szakértelmére nyáron is számíthatsz, a tudomány biztonságával és a gyógynövények szépítő erejével készítjük biokozmetikumainkat - Neked!


www.biola.hu

Írta és szerkesztette: Dr. Gyovai Viola okleveles biológus, az MTA kandidátusa és Leé Richárd