A VÁLTOZATOSSÁG AZ EGÉSZSÉGES ÉS KLÍMABARÁT ÉTREND TITKA

Tévhit, hogy az egészségesebb mindig drágább!
Nem a mennyiség, hanem a változatosság az egészséges és klímabarát étrend titka. Valóban több idő és energiabefektetést igényel a klímabarát táplálkozás, mint a gyorsfagyasztott félkész ételt kisütni vagy rendelni valamit, de minden szempontból megéri.
Az egészséges étrend változatos és sokszínű: hazai friss alapanyagok, idénytermények, az egyes élelmiszerek kiegyensúlyozott aránya és napi nagyjából 2 liter cukormentes folyadék. Ez az alapelv az egészségünknek és a klímának is a legjobb, de még a pénztárcánkat is ez kíméli leginkább. Gyakori tévhit, hogy az egészségesebb drágább: a pékségben és édességekre hagyott sok száz forintból finom és tápláló vacsorára valót tudunk bevásárolni a helyi piacon vagy zöldségesnél. 
A kérdés jogos: MIÉRT HELYIT ÉS FRISSET?
Ha friss és helyi, akkor az idénytermékekre támaszkodunk elsősorban. A hazai termelés a hazai munkahelyeket és gazdaságokat erősíti! A természetben mindennek elrendelt ideje, rendje van, nekünk embereknek pedig érdemes ezt a természetes rendet követnünk. A téli eper, paradicsom, paprika helyett válasszuk azokat, amik nálunk teremnek: együnk helyettük sütőtököt, céklát, káposztát, almát és sokféle más finomságot akár az egész évben elérhető savanyúságokat. Ezek ízükben, színükben igaziak, felejtsük el a fóliasátras tápoldatban érlelt paradicsomokat!
Ha fehérjéről beszélünk, mindenkinek azonnal a hús jut az eszébe. Napi fehérjeszükségletünket sem kell feltétlenül állati eredetű élelmiszerekkel kielégíteni, a növényekből is értékes fehérjéhez jut szervezetünk: a hüvelyesek (lencse, bab és ezek fajtái), a burgonya, a rizs és még a búzaliszt is tartalmaznak magas értékű fehérjéket.

Közismert tény, hogy a magyarok étkezése megszokásokon alapul és szegényes. Édesszájúak vagyunk, imádjuk a pékárut, a zsíros és nehéz ételeket, a tésztát, a tömeg termelt csirkét, míg zöldségféle csak ritkán szerepel a menüben. Pedig a zöldség nemcsak főzeléket jelent berántva, hanem olcsó és egyszerűen elkészíthető, változatos finomságok garmadáját. Kíváncsiak vagytok a kedvenc receptjeinkre? Itt a tavasz: tudatosan és bátran halmozzunk több idényzöldséget, gyümölcsöt a tányérunkra – egészséges, olcsó és klímabarát. Tavasztól még könnyebb a napi élelmiszeradagunk akár 50%-át friss és hacsak lehet bio tisztaságú zöldségfélére cserélni!