A KLÍMADEPRESSZIÓ JANE GODALL SZERINT SEM MEGOLDÁS

Lokális gondolkodásra és cselekvésre hív fel a világ legismertebb primatológusa a CNN-nek adott interjújában. Jane Goodall szerint az ipari mezőgazdaság, az intenzív állat tenyésztés és a fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodás a klímakatasztrófa elsődleges kiváltó okai.


Az ipari mezőgazdaság, az intenzív állattenyésztés és a fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodásunk fenyegeti legjobban a környezetünket - mondta Dr. Jane Goodall, a világ legismertebb primatológusa, aki tavaly nyáron a budapesti Sziget Fesztiválra is ellátogatott. A CNN-nek adott interjújában kiemelte:

"Sokan mintha elveszítenék a reményt, mert azt az üzenetet nyomják, hogy gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan. De ha globálisan gondolkozol, nagyon depressziós leszel. Úgyhogy az üzenet az, hogy gondolkodjunk lokálisan. És a legfőbb üzenet, hogy minden egyes ember hatással van valamilyen formában a bolygónkra minden egyes nap."

És hogy gondolta volna a húszas éveiben, amiket főleg Kenyában és Tanzániában töltött kutatásaival és megfigyeléseivel, hogy idáig jutunk?


"Egyáltalán nem. Mert tudja, akkoriban mindenhol ott voltak az állatok. Az úton sétáltak. Gyakorlatilag nem volt kövezett út Nairobiban. Az egy nagyon, nagyon másmilyen Afrika volt. Az az Afrika, amiről 10 éves koromban álmodoztam, amikor beleszerettem Tarzanba. Gombét, a csimpánzkutatásom helyszínét 1986-ban hagytam el, miután rájöttem, hogy a csimpánzok és az erdők kezdenek eltűnni Afrikában, és hogy ezzel kezdenem kell valamit. És ennek az egyik része volt, hogy folyamatosan utazom, beszélek a problémákról és egyre többet tudok meg arról, mit tettünk a bolygóval. A legfurcsább, hogy a legnagyobb különbség köztünk, a csimpánzok és más teremtmények között az intellektusunk robbanásszerű fejlődése.

Szóval hogy lehet, hogy a valaha élt legokosabb lény a bolygón tönkreteszi a saját otthonát?" - tette fel a talán legsúlyosabb kérdését.


Mi itt a BIOLA-nál azon dolgozunk, hogy hetente több gyakorlatba is könnyen átültethető tippel segítsük a környezettudatosságot. Mi egyetértünk a professzor asszonnyal és abban hiszünk, hogy az odafigyelésünkkel és tudatosan kialakított környezetbarát szokásainkkal komoly hatással tudunk lenni Földünk állapotára! Az olyan élettörténetek és az a példás, kitartó munka, amit Dr. Jane Goodall végez, nem csak nekünk, cégtulajdonosoknak, a kollégáinknak, de sok százezer embernek is erőt ad, akik a környezetvédelem szempontját minden munkafolyamatban érvényesíteni akarják.


Tartsatok velünk!