A természetesként reklámozott kozmetikumok köre ma már szakmai, toxikológiai és bőrgyógyászati tapasztalatok alapján több csoportra osztható:

 

1. Természetes hatóanyagok szintetikus közegben – Idetartoznak a természetes hatóanyagokkal készülő (pl. gyógynövény kivonatokkal, gyümölcskivonatokkal, növényi juiceokkal) kozmetikumok, amelyek összetevői 

(INCI) listájából látható, hogy vegyi szemlélet szerint formulázott, szintetikus szerkezeti és adalékanyagok, szintetikus konzerválószerek közé dolgozták be a növényi hatóanyagokat. E termékek reklámjaiban nagy teret kap egy-egy növényi hatóanyag „sztárolása”. Ennél a kategóriánál tehát néhány természetes hatóanyag általában minimális koncentrációját fizetjük meg szintetikus, nem természetes hozzáadott vegyi anyagok mellett.

   

2. Toxikológiai, bőrgyógyászati és kozmetológiai tapasztalatokra-alapozott natúrkozmetikumok –Ezekben bizonyos konzerváló szereket, ásványi olajokat, GMO eredetű összetevőket, szintetikus fényvédőket stb. nem ajánlanak alkalmazni, és elvárt, hogy valamennyi növényi eredetű összetevőt tartalmazzanak. Az ilyen típusú termékeknél a gyártó is meghatározhatja, hogy „mit nem tartalmaz a termék”.


4.      Biokozmetikumok – Ezeket mindig kötelezően tanúsítani kell! Évente legalább egyszer ellenőrzi a tanúsító szervezet a saját feltételrendszere szerint. Ennek során nemcsak a bio (ökológiai mezőgazdasági termesztésből származó) alapanyagokat, hanem a receptúrát, gyártástechnológiát, raktározást, címkézést stb. is ellenőrzik, és csak ez után kaphatja meg a termék a bio vagy ökológiai tanúsítását. A magyar BIOKONTROLL (HU-ÖKO-01) igen szigorúnak számít e tekintetben, mert (az ásványi anyagoktól és víztől mentes rész nélkül számítva) több mint 90% mezőgazdasági összetevő 95%-ának ökológiai mezőgazdasági termelésből kell származnia ahhoz, hogy a kozmetikum ökológiai, azaz bio minősítést kapjon. A fenn- maradó részben többnyire szerkezeti anyagok, vitaminok, biokozmetikumokban megengedett konzerváló anyagok, antioxidánsok egészítik ki a formulát. A BIOLA saját fejlesztésű kozmetikumai közül több, mint kettőszáz termék rendelkezik a nemzetközileg elismert, hiteles biokozmetikum tanúsítvánnyal.

 

5.    Biodinamikus biokozmetikumok – A Biodynamic Federation Demeter International e.V. feltételrendszere szerinti tanúsításra vihetők a már bio tanúsítással rendelkező biokozmetikumok. Ezek a termékeink egyszerre két különböző cégfüggetlen tanúsító szervezet ellenőrzésén esnek át. Amennyiben a növényi összetevők több mint 66%-a ún. biodinamikus termelésből származik, akkor viselhetik a termékek a Demeter logót.

 

A természetes kozmetikumok koronázott királynője, a minden szempontból leghatékonyabbnak és legtermészetesebbnek mondható biodinamikus biokozmetikumok. A fentiekből is látszik, hogy a felsorolt minőségi osztályban a legtermészetesebb összetételűnek, azaz a legkevesebb kémiailag módosított anyagot tartalmazó kozmetikumnak a biodinamikus biokozmetikumokat tekinthetjük. Így a biokozmetikumok esetében a növényvédőszermaradvány-tartalmuk miatt nem kell aggódni. A bio termesztésből származó növényi alapanyagok, kivonatok az EU ökológiai feltételrendszere szerinti növényvédelemben megengedett kezelést kapott növényekből származnak.

Öko Tipp: Az édes víz az egyik legértékesebb kincsünk. Ne pazarold! Rövidítsd le a zuhanyzást, gyűjtsd össze az esővizet a növények locsolására, és javítsd meg a csöpögő csapokat.