A  biokozmetikában  a halványító  kezelések során használt gyógynövények  biztonságosan, hatékonyan és bőrkárosodás nélkül alkalmazhatók. A hagyományos kozmetikában a leghatásosabb a hidrokinont tartalmazó krémek voltak. Azonban a mellékhatásai miatt, mint:  bőrpír, gyulladásos dermatitisz , ekcéma, stb. mára az EU- ban betiltották. Jó hír viszont, hogy van néhány gyógynövény, amely a hidrokinonhoz hasonló vegyületet tartalmaz, de nem okoz irritációt. Ilyenek az arbutin  tartalmú növények.


Ilyen például a medveszőlő, levelei  többek közt 5-15% arbutint tartalmaz. Kétféleképpen hat: egyrészt,  gátolja a tirozináz enzim működését, ami a melanin képződését szabályozza, másrészt elszínteleníti  a melanint. Ide sorolhatnám még a kúszó fajdbogyót is hasonló halványító hatása miatt.

Kiderült az is, hogy a melasma lokális  kezeléseként hatékonyan lehet használni  a béta-karotint is, amely nagy mennyiségben a sárgarépában található.

A magas  C- vitamin  tartalmú gyümölcsök is halványítják a melanint és antioxidáns tartalmuk is magas pl:  Acerola, citrom.

Az AHA savakat is kiváló eredménnyel lehet használni, mert gyorsítják az elhalt szarusejtek leválását, így az új  bőr melanintól mentesen hamarabb megjelenik. Ilyen AHA savakban gazdag  a tejsav, az almasav, a borkősav.

Kiváló halványító hatásúak az egymással szinergiában lévő halványító hatású növények a következők: édesgyökér, zeller, petrezselyem, medveszőlő, sárgarépa, cickafark, kúszó fajdbogyó.


Kozmetikusként az az elsődleges szempontom, hogy biztonságosan és hatékonyan tudjam kezelni, halványítani a különböző bőrön lévő foltokat. A BIOLA oktató mesterkozmetikusaként számtalan esetben tapasztaltam meg a biokozmetikumok hatékonyságát, halványító és szépítő arckezelésekkel is szeretettel várok mindenkit!


A cikket vendégszakértőnknek és oktató mesterkozmetikusunknak, Dr. Borosné Pataki Panninak köszönhetjük! https://biolanaturkozmetika.hu/