Az ultraibolya sugarak ABC-JE!


A napsugárzásnak szervezetünkre káros része az ultraibolya sugárzás, amely a napfénynek a nem látható, 100 és 400 nanométer közé eső hullámtartománya. Az UV sugárzást részei az UV - A, UV - B és UV – C sugártartományok, melyek tulajdonsága és élettani hatása eltérő.

Az UV – A sugarak az egész nap jelen lévő sugarak, melyek a szabadban való tartózkodásunk minden percében érik a bőrünket. Minden rétegen áthatolnak, a felhőkön, az ablaküvegen, sőt a szmogon is. A bőr irharétegéig lehatolnak, ahol szerepet játszanak a korai bőröregedés létrejöttében, a kollagén- és elasztinrostok károsításában. Azonkívül a melanóma, a bőr festéktermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganatának kialakulásában van szerepe.  Azonnali, látványos hatása nincs, a fent említett káros hatások csak később alakulnak ki.  Szervezetünkre nézve jótékony hatással is rendelkeznek az UV – A sugarak, lévén elősegítik a csontképződést, a pigmentsejt képződést, emellett a legfelső bőrrétegben már jelenlevő pigmenteket is aktivizálják, így a rövid távú barnulásért felelős.

Az UV- B sugarak erőssége ingadozik a nap folyamán, maximumát dél körül éri el. Stimulálják az új melanin (a bőr színét adó festékanyag) képződését, előidézik a hosszabb távú barnulását. Elsősorban a felhám rétegében okoznak azonnali károsodást, napégés formájában. Ezenfelül közvetlen DNS (örökítőanyag) károsodást, a bőrréteg legalsó sejtrétegének rosszindulatú daganatát, illetve szem- és retinasérüléseket is okozhatnak.  Azt tudni kell, hogy az UV - B sugarak szükségesek a D-vitamin előállításához a bőrben, de már 15-20 perc reggeli vagy késő délutáni napozással „begyűjthetjük” a szükséges D vitamin képződéséhez nélkülözhetetlen „fényadagot”.                                                                                                         

Az UV - C sugarak normál esetben elnyelődnek az atmoszférában és az ózonrétegben, ezektől tehát nem kell tartanunk.


A teljeskörű védelem érdekében válasszon BIOLA napvédőink közül:


BIOLA – ORVOSI SOMKÓRÓ FÉNYVÉDŐ KRÉM SPF 10 / UV - A


Kismértékű fényvédő hatású, SPF10 UVA védelemmel, testre és arcra is használható akár az arcápoló krém fölé. A fény okozta ártalmaktól és a mélyrétegi bőröregedési folyamatoktól való védelmet segítő antioxidánsokat és bőrtápláló bioaktív hatóanyagokat tartalmazó krém.

Bőrgyógyászatilag tesztelt!


BIOLA – HOMOKTÖVIS FÉNYVÉDŐ KRÉM SPF 50 / UV - A


Fürdőzéshez nagyon erős fényvédő hatású napozókrém, mely testre és az arcápoló krém fölé is használható. A napfény okozta ártalmaktól és a mélyrétegi bőröregedési folyamatok mérséklését támogató antioxidánsokat és bőrápoló hatóanyagokat, bőrtápláló növényi olajokat tartalmazó krém. Fényérzékeny bőrre, vagy erős peelingezést követően is nagyon erős védelmet jelent.