A húszas éveink és a természetes bőröregedés folyamatai 


 Kíváncsi rá mi zajlik a bőr felszíne alatt? Milyen változások kísérik a természetes öregedés folyamatait a női oldalról és mindez milyen változást idéz elő a felszínen, azaz az arcunkon? Az Az Az alábbi sorok (és további írások) elkalauzolják Önöket egy kicsit a biológia csodálatos világába is. 

A bőrünk kötőszövetében a legfontosabb fehérjék egyike a kollagén és az elasztin az, melyek gondoskodnak a feszes és egyben rugalmas tartásról, valamint teszik a bőrünket ellenállóvá. A kollagén a szervezetben leggyakrabban előforduló strukturális, azaz szerkezeti fehérje, mely bőr irharétegének közel kétharmadát alkotja. Az elasztin a kötőszövet rugalmas rostjait felépítő fehérje, mely a szövetek rugalmasságáról, hajlékonyságáról és a bőr nyújthatóságáról gondoskodik. Míg a kollagén 70-80 %-át teszi ki az irharétegnek, addig az elasztin csak 2-3 %-at, mégis nélkülözhetetlen az arcunk fiatalos megjelenéshez.

A bőr irharétegében zajló kollagéntermelés a 20-as évein derekán elkezd lelassulni, számokban kifejezve annyit jelent, hogy átlagosan évi 1%-ot csökken a mennyisége. Ebben az életkorban azonban még nem kell kifejezetten anti–ageingről, azaz az öregedésgátlásról beszélni. Ekkor a felszínen még nem is mutatkozik meg a csökkenés hatása.


Elég a változásoknak megfelelően, illetve az adott bőrproblémához igazított ápolásról beszélni. Az arcápolási rutin elsajátítására, vagyis arctisztítás, tonizálás, nappali illetve éjszakai hidratáló mindennapos használatára van a legnagyobb szükség. Valamint a hetente alkalmazott bőrradírozásra és maszkok felvitelére a ragyogó külső megtartása érdekében. Arcunkon a bőr a szemkörnyéken a legvékonyabb, itt mutatkoznak meg biológiai öregedés első jelei, a külső szemzugban megjelenő finom szarkalábak képében. A húszas éveinkben nincs még szükség ránctalanító krémekre, a szemkörnyékre is elég egy könnyű géles állagú hidratáló balzsam.

Ami viszont elengedhetetlen fiatal korunktól kezdve, az a mindennapok fényvédelme a Nap éltető és egyben bőrkárosító sugarai ellen. Vagyis az arcunk, nyakunk, dekoltázsunk évszaktól független folyamatos napvédő krémmel való óvása. Hiszen az idő előtti bőröregedés egyik, talán legfőbb oka maga a napsugárzás, a kollagént és az elasztint bontó enzimek (biokatalizátorok) működésének fokozódása.


Ízelítő az arcápolási rutinunkhoz a BIOLA kozmetikumai közül, melyek segítenek kiteljesíteni a természetes szépséget:


BIOLA - BIO KÖKÉNY ARCTEJÉrzékeny, rozáceára hajlamos, vízhiányos bőrre ajánlott szulfátmentes kíméletes arc – és sminklemosó készítmény. A bíbor kasvirág, az orvosi somkóró, a csipkebogyó és kökény kivonatainak bőrregenerációt támogató hatóanyagaival járul hozzá az üde bőrkép kialakulásához.


BIOLA - BIO RÓZSA TONIKVízhiányos bőrre fejlesztett gyógynövény kivonatokkal és hidratáló összetevőkkel készülő, a bőr felfrissülését és tonizálását támogató arcápoló tonik. A bőrregenerációt elősegítő stellária kivonatát és C-, B5-, és E-vitamint tartalmaz. Édesgyökér bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő kivonatával és rózsaolajjal készül.


NATURISSIMO - CSODABOGYÓ & LEVENDULA SZEMKÖRNYÉKÁPOLÓ GÉLA zsíros és kevert bőrrel rendelkezők könnyen felszívódó szemkörnyékápoló gélje. Hyaluronsavval és bőrtápláló hatóanyagokkal segíti elő a szemkörnyék feltöltését és vízmegőrző képességének javulását. A csodabogyó, aranyvesszőfű, levendula, orvosi zsálya gyógynövények kivonata is a kipihentebb szemkörnyék állapot kialakulását segíti.